Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
27.12.2023
18:49
ePosavje MEDIA d.o.o.
Kar štirje člani Letalske enote prihajajo iz Posavja. Vsak dan bomo pobližje spoznali enega od njih. Spoznajte Tanjo Novak, Dejana Kinka, Igorja Zrinskega in Jožeta Zorka in njihove zanimive izkušnje.

Kaj počne Letalska policijska enota?

Letalska policijska enota igra pomembno vlogo pri iskanju pogrešanih oseb, zagotavljanju varnosti na javnih prireditvah, lovljenju kriminalcev, nadzoru državnih meja in prometa ter izvajanje kriminalističnih operacij. Poleg teh poznanih policijskih nalog pa enota opravlja tudi druga nepogrešljive dela.

Je ključen element pri zagotavljanju naše javne varnosti in zaščite, reševanja ter pomoči – takrat Letalska policijska enota rešuje življenja in varuje premoženje.

Opravlja pa tudi vitalne humanitarne naloge, vključno z nujnimi medicinskimi prevozi, s prevozi bolnikov med bolnišnicami, transportom dojenčkov v inkubatorjih, z reševanjem v gorah, in je ključna pri odzivanju na požare, poplave in druge naravne nesreče. Zadnji dve leti so imeli zato zelo pomembno nalogo.

Enota deluje z baze na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, po potrebi pa se lahko premesti na različne lokacije in tako zagotovi hitrejšo odzivnost.

Tanja Novak: »Moja otroška želja je bila, da bi letela.«

Tanja Novak iz Senovega je po izobrazbi policijska inšpektorica, želja po letenju s helikopterjem pa jo je pripeljala do poklica pilotke in inštruktorice letenja v Letalski policijski enoti.

V pogovoru nam je predstavila delo Letalske policijske enote. Izpostavila delo v času požarov na Krasu, ko njihova enota s helikopterjem Eurocopter EC-135 videla več kot drugi. To je namreč lahki dvomotorni helikopter, ki ima v svojem naboru kakovostne opreme tudi kamero. Tudi ta je odigrala pomembno vlogo.

»Ni bilo samo gašenje. S helikopterjem Eurocopterjem, ki ima kamero, smo bili nad drugimi helikopterji in nad požariščem gledali, če kje tli. Še preden zagori, se s prostim pogledom sploh še ni videlo požara, smo pa s kamero lahko videli, razporejali ekipe, kam se je treba preusmeriti,« se spominja ena od rekih slovenskih pilotk Tanja Novak.

Kakšna je opremljenost Letalske policijske enote?

  • 3x Agusta Westland AW169
  • 1x Eurocopter EC-135
  • 1x Agusta A-109E Power
  • 2x Agusta Bell AB-206 Jet Ranger (ker sta starejša, ju uporabljajo za šolanje)

Igor Zrinski: »Piloti se morajo naučiti pogovarjati.«

Igor Zrinski je policijski inšpektor, ki v Letalski policijski enoti opravlja delo pilota, inštruktorja in učitelja letenja. Svojo kariero začel v domačem aeroklubu v Murski Soboti. Sprva je letel z jadralnim letalom, nato pa je njegovo izobraževanje in življenje zaznamovalo letenje na vse načine. Nenazadnje ga je pripeljalo tudi v Posavje.

V Letalski policijski enoti je že 22 let, zato ima dober vpogled v spremembe, ki so se zgodile v tem času. V pogovoru nam je zaupal, da največ dela povzročijo spremembe predpisov in priznal, da jim te spremembe včasih tudi »kravžjajo živce«, ampak se morajo na nek način tudi novim predpisom prilagoditi in najti pot.

Posebej je izpostavil pomen sporazumevanja: »Mi smo posadka. Mi se moramo med seboj sporazumevati na kratek, jedrnat, jasen način. Zelo hitro mora biti jasno, kaj se dogaja. Ljudje bi rekli, da se skupina pozna – namigneš in že veš, kaj oni mislil. Ja, ampak mi se ne vidimo! Dva gledata naprej, tehnik je zadaj, zato te možnosti nimamo. Prav tako ne moremo čakati 20 let, da se spoznamo. V momentu, ko nekdo vstopi v operacijo, mora delo teči. Zato rabimo nek sistem in šolanje tudi v tem segmentu.«

Besede, fraze in znaki, ki jih uporabljajo so del strokovnega žargona, so tudi natančno definirane in naučene. »Smisel tega je ravno to, da se v nekem kompliciranem okolju, kjer je veliko šumov, razumemo,« pojasni Zrinski. »Nesporazumi se na ta način lahko zmanjšajo na minimum.«

Prisluhnite kratkemu pogovoru z Igorjem Zrinskim, ki je pojasnil tudi, kako poteka delo v Letalski policijski enoti. In mimogrede; veste, kaj je obvezna oprema vsakega pilota? Zrinski pravi, da so to mirni živci.

Jože Zorko: »Tehnik pilot je podaljšana roka pilotov.«

Jože Zorko je prvotno delal z letali, izzivi in dodatna izobraževanja pa so ga pripeljali do tehnika letalca v Letalski policijski enoti, kjer dela 2 leti.

Njegova vloga je dvojna. Ko je na tleh, dela v hangarju, kjer opravlja redne servise in preglede. Druga vloga pa je v zrakoplovu, ko pomaga posadki. »V bistvu je tretji član posadke in opravlja operativne naloge. Je podaljšana roka pilotov,« pove Zorko.

Ker si nismo predstavljali, kakšne se te operativne naloge, nam je Jože Zorko natančneje pojasnil: »Ena takih nalog je navajanje na mesto dotika. Tam, kjer pobiraš poškodovanega, ti pilot preda tvojo tarčo. Ti pa potem odpreš vrata med letom in ga navajaš na točno določeno mesto, da je na primerni oddaljenosti, da lahko spustiš vitlo. Ali če je treba pristati, da pogledaš teren pod sabo, da ni kakšnih ovir.« Stene in drevje namreč lahko predstavljajo ovire, zato je treba zagotoviti varno pristajanje.

Za tako delo je potrebno veliko šolanja in ravno to je tisto, kar je Jožetu Zorku najbolj zaznamovalo prvi 2 leti v Letalski policijski enoti. Opraviti je moral kar 200 letov, preden je lahko šel na operativno akcijo. Več o šolanju in pridobivanju izkušenj je povedal v kratkem pogovoru.

Kateri tereni so najbolj zahtevni? Kaj ga je najbolj presenetilo me reševanji med zadnjimi poplavami? Kateri del helikopterja je najbolj občutljiv? Kdaj je helikopter najbolj ranljiv? Oglejte si posnetek pogovora.

Dejan Kink: »Na koncu je odgovornost moja.«

Dejan Kink iz okolice Brežic je višji policijski svetnik. Kot otrok si je želel postati policist, ta cilj je dosegel, nato pa sprejel nov izziv in pred šestimi leti postal vodja Letalske policijske enote.

Že na začetku pogovora nam je pojasnil, da on ne leti, vseeno pa je na njegovih plečih velika odgovornost vodenja in organiziranja enote. To se je čutilo tudi pri njegovih odgovorih. Enoto gleda kot celoto in pred seboj ima vizijo razvoja enote.

Največji izziv mu je leta 2018 predstavljala nezadostna opremljenost enote in slaba kadrovska zasedba. Od takrat se je situacija precej spremenila. »Največji uspeh je, da sedimo pred novim helikopterjem. To je že drugi, ki ga imamo v tej enoti. Prihaja pa še tretji helikopter. S temi organizacijskimi prijemi, z nabavami novih helikopterjev in zaposlitvami novih kadrov smo uspeli, da se lahko v zadnjih dveh, treh letih v ujemah tudi policija primerno odzove,« ponosno pove Dejan Kink.

Trenutno je v enoti zaposlenih 19 pilotov – 17 jih je že licenciranih in opravljajo naloge enote, 2 pa zaključujeta usposabljanje – in 16 tehnikov pilotov, od katerih jih tudi še nekaj opravlja usposabljanje za pridobitev licence.

V pogovoru je Dejan Kink tudi podrobneje povedal, kako učinkovito je potekala organizacija reševanj med letošnjimi poplavami, 4. avgusta 2023. Prisluhnite, kakšno zaslugo je imela pri tem dobra opremljenost in kaj bi bilo, če bi se take poplave zgodile leta 2018.

Poslanstvo Letalske policijske enote

Letalska policijska enota služi ljudem.

Varujemo življenja, osebno varnost in premoženje ljudi z zagotavljanjem operativne helikopterske podpore policijskim enotam, zdravstvenim službam ter službam v sistemu zaščite, reševanja in pomoči.

S podporo tem službam prinašamo njihovemu delu merljivo dodano vrednost, kjerkoli in kadarkoli je to potrebno.

Vir: policija.si

letalska policijska enota
posavje
helikopter
pevka

Pridružite se nam

Novice iz Posavja