Skip to main content
V Posavju 21.4° C Petek, 19. avgust 2022
15.10.2021
09:21
Brežice, mestna občina, občani
Grafika: ePosavje.com
Brežiški svetniki so v ponedeljek podprli prizadevanja za ustanovitev mestne občine Brežice. Na brežiških ulicah smo dopoldne nekaj mimoidičih povprašali o projektu in njihovi podpori.

"Mi smo turistična občina, imamo še in še potenciala"

BREŽICE Kaj pravijo Brežičani? Na brežiških ulicah smo naključne mimoidoče povprašali, kaj menijo o občini Brežice kot mestni občini. "Jaz sem za, ker mislim, da imamo tako boljšo perspektivo za razvoj. Tudi Krško je podalo pobudo. Mi smo turistična občina, imamo še in še potenciala in dobro bi bilo, da se razvijamo hitro. Jaz sem za 100-odstotno." "Se bom raje vzdržala," je pobudo komentirala ena od sogovornic, medtem ko je drugi pripomnil "ne vem, ali mestne občine dobijo več ali manj denarja, je pa v Sloveniji preveč občin." Zadnji sogovornik pa misli, "da bi bil kar umestno, da Brežice postanejo mestna občina. Ne vem, če je zdaj to takšna moda, a bi to za Brežičane pomenilo kar veliko."

Pozitivno mnenje brežiških svetnikov

V ponedeljek so se na izredni seji sestali brežiški občinski svetniki in pritrdili mnenju Občine Brežice k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij. Zaradi predlagane ustanovitve občine Krško kot mestne občine je predlagana sprememba 3. člena Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi območij, ki določa mestne občine, in sicer tako, da se občina Krško uvrsti med mestne občine. "Mnenje k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij je potrebno oddati Državnemu zboru Republike Slovenije najkasneje do 25. oktobra 2021," so pred sejo povedali sklicatelji. > PREBERI VEČ

Mestna občina Brežice?

Ob vloženem predlogu v Brežicah med drugim ugotavljajo, "da občine statistične razvojne regije Posavje vseskozi enotno zagovarjajo pri vzpostavitvi druge ravni lokalne samouprave, s ciljem nujne decentralizacije kot središče somestje Brežice-Krško-Sevnica s sedežem Posavske pokrajine v Krškem, sedež pokrajinskega sveta v Brežicah in sedež sveta občin v Sevnici."

"Poseben geostrateški položaj za državo"

V nadaljevanju pravijo, "da ima občina Brežice s svojo lego na jugovzhodu države, ob avtocestni povezavi med dvema prestolnicama, z 10% meddržavne meje z republiko Hrvaško, ki je istočasno zunanja meja schengenskega območja poseben geostrateški položaj za državo in da je občina Brežice upravno, izobraževalno, zdravstveno, športno in kulturno središče regije Posavje, kjer ima svojo enoto več kot dvajset državnih inštitucij."

(eP)

brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja