Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
07.04.2022
20:09
Mednarodno leto stekla
Foto: Posavski muzej Brežice
Združeni narodi so leto 2022 na pobudo raziskovalcev stekla, številnih mednarodnih
organizacij in muzejev, razglasili za Mednarodno leto stekla.

Mednarodno leto stekla

V Posavskem muzeju Brežice so se v napovedane aktivnosti vključili z vitrino »Odtisi za večnost«, s katero predstavljajo napise, odtise in žige na rimskih steklenih posodah iz Ribnice pri Jesenicah na Dolenjskem – antične Romule.

Romula je bila obcestna postaja, ustanovljena ob glavni prometnici, ki je povezovala Akvilejo (današnji Oglej) prek Emone in Nevioduna (Drnovo pri Krškem) s Siscijo (današnjim Siskom), s tem pa Sredozemlje s Panonsko nižino in Balkanskim polotokom. Kot živahno mesto na stiku prometnic je bila deležna številnih uvoženih in luksuznih izdelkov iz domačih in tujih delavnic. Študije so pokazale, da je bilo stekleno posodje uvoženo z vseh strani imperija, kar se kaže v pestrem razponu barv, okrasov in oblik. Manjkali niso niti izdelki najvišje kakovosti, med katere nedvomno sodijo posode z napisi in odtisi.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Na razstavi, ki so jo v Posavskem muzeju Brežice odprli 31. marca 2022 ob 19. uri v predprostoru Viteške dvorane, so na ogled najlepši primerki rimskega stekla Romule, vključno s čašo steklarskega mojstra Enniona, izdelano na Bližnjem Vzhodu, in odlomkom dna steklenice, na kateri je podpisana steklarska mojstrica Sentia Secunda iz Akvileje.

Razstavo je predstavila avtorica, kustosinja Jana Puhar, odprla pa jo je raziskovalka antičnega stekla dr. Irena Lazar. Glasbeni program so pod mentorstvom profesorice Adriane Stažić in profesorja Tomislava Vrandečića pripravili učenci Glasbene šole Brežice Ula Ivša Krmpotič, Zala Rogič, Špela Baznik, Martin Urek, Jaša Pavlin in Vid Tršelič.

Vir: Posavski muzej Brežice

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

posavski muzej brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam