Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
31.12.2022
12:09
2. krog županskih volitev v Posavju
Grafika: ePosavje.com
Kaj vse smo v letu 2022 preživeli Posavci in po katerih vse dogodkih si bomo zapomnili leto, katerega konec bo prišel kaj kmalu. Pregled najpomembnejših dogodkov leta 2022:

Posavje v letu 2022

Volitve

O letu na odhodu lahko rečemo, da smo ga - preživeli. Državljanke in državljani so imeli naporen november in začetek decembra, ko so štiri zaporedne nedelje odšli na volišča. V Sevnici in Brežicah so izvolili stara župana Srečka Ocvirka in Ivana Molana, v Krškem je dolgoletni župan Miran Stanko napovedal, da ne bo več kandidiral - nov župan Mestne občine Krško je v 2. krogu županskih volitev postal Janez Kerin.

Kostanjevičanom pohvale za državljansko držo

Novega župana so dobili tudi v Kostanjevici na Krki, po slovesu Ladka Petretiča je funkcijo župana opravljal podžupan Robert Zagorc, v začetku decembra pa so mu Kostanjevičani še naprej zaupali vodenje občine. Na tem mestu si Kostanjevičani zaslužijo vse pohvale za državljansko držo - na volišča je v 2. krogu županskih volitev odšlo 69,70 % vseh volilnih upravičencev. Prav v vseh občinah smo dobili nove člane občinskih svetov, za razliko od zadnjih nekaj volitev so letošnje krepko premešale razmerja v sestavah svetov.

Podaljšan remont

Še pred novembrskimi volitvami s(m)o preživeli podaljšan oktobrski remont v Nuklearni elektrarni Krško. Elektrarna je oktobra zaključila 32. gorivni ciklus, zadnji ciklus po prvotno predvideni časovnici delovanja. Z novimi pridobitvami je elektrarna v odličnem stanju, zagotavljajo odgovorni, pripravljena je na naslednjih 20 let delovanja. Kot so razkrili pred nekaj dni, se po 20 letih vodenja Nuklearne elektrarne Krško v začetku aprila naslednje leto z mesta predsednika uprave poslavlja Stanislav Rožman - nasledil ga bo Gorazd Pfeifer.

Kadrovski vrtiljak

Februarja se je zavrtel energetski kadrovski vrtiljak, ko so nadzorniki GEN energije iz kvote tretje "Janševe" vlade zamenjali dolgoletnega direktorja družbe Martina Novšaka, sredi aprila so za novega generalnega direktorja potrdili Blaža Košoroka. Ta se na tem mestu ni obdržal dolgo, ob prihodu "Golobove" vlade so 11. oktobra oznanili, da predčasno odhaja iz GEN energije. S 1. novembrom je nato na njegovo mesto sedel Dejan Paravan. Konec novembra se je iz poslovodstva GEN energije s funkcije finančne direktorice poslovila Gordana Radanovič. Konec decembra se je z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljana poslovil Aleksander Zupančič, od 31. avgusta direktor Borzena ni več Martin Bratanič, z mesta predsednika uprave Telekoma Slovenije je odšel Cvetko Sršen.

Prisilna poravnava

Dogajanje v Krškem je obeležila decembrska potrditev prisilne poravnave družbe Vipap Videm Krško po več kot letu dni postopka, dogajanje v Brežicah pa v začetku marca popestrila napovedana prodaja večinskega deleža Term Čatež. Posavsko gospodarstvo se je septembra, na vrhu energetske krize in dogajanja v Rusiji., soočalo z visokimi cenami energentov.

Knjižnica z novim prizidkom, bazen z idejno rešitvijo

Tudi na infrastrukturnem področju Posavci niso počivali. V Krškem so namenu predali nov prizidek Valvasorjeve knjižnice, za zimski plavalni bazen so razkrili idejno rešitev in napovedali pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Konec oktobra so v Brežicah končali z obnovo vodovodnega stolpa, v Sevnici so decembra odprli nov nadvoz nad trebanjsko železniško progo ter napovedali dolgo pričakovano obnovo mostu čez Savo. Ob obnovah šol v občini Sevnica pri sosedih v Krškem nadaljujejo z obnovo najdaljše ulice v mestu, Ceste krških žrtev - Brežičani se pripravljajo na več kot 7 milijonov evrov vredno investicijo v prizidek Zdravstvenega doma Brežice.

krško
brežice
sevnica
pregled leta

Pridružite se nam