Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
02.09.2020
10:30
Toča v občini Sevnica, stanje, 31. avgust 2020
Grafika: ePosavje.com
V sevniški in radeški občini je v nedeljo popoldne padala toča, ki je povzročila veliko škode na hišah, gospodarskih poslopjih, poljih in vrtih. V nadaljevanju novice vse kar morate vedeti!

2. SEPTEMBER

(10:29) Škoda bo višja od prvotne ocene

Tretji dan po toči, ki je v radeški in sevniški občini povzročila veliko škode, so z Občine Sevnica sporočili, da bo po trenutnih ocenah škoda precej višja od prvih ocen. Največ škode je na objektih. > VEČ

1. SEPTEMBER

(20:48) Po toči na Razborju in Bregu

"V desetih minutah se je stemnilo in začelo padati. Najprej sem pomislila, da se otroci igrajo, potem pa le pogledam in vidim, da je toča, velika kot jajce. Česa takega še nisem videla," pojasnjuje Silva Fon z Brega, ki ji je neurje z močnim vetrom odneslo streho na gospodarskem poslopju. > VEČ

(15:06) "Škoda bo res velika, več kot milijon evrov"

Po neurju s točo v sevniški občini smo se pogovarjali tudi s sevniškim županom. Kot pravi, bo škoda zagotovo presegla milijon evrov. > VEČ

(10:02) Kako v vinogradih in poljih po neurju s točo?

Na površinah s poškodbami pridelkov opravite zaščito pred sivo plesnijo

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto priporočajo, da po neurju s točo, ki je prizadelo predele Posavja, na površinah s poškodbami pridelka opravite zaščito pred sivo plesnijo. Uporabite lahko pripravke Prolectus, Mythos, Cantus, Pyrus 400 SC, Scala, Zenby, Switch 62,5 WG ali Teldor SC. V ekološki pridelavi pridejo v poštev pripravki AMYLO – X, Botector ali Serenade ASO.

Uničeni pridelki ali poškodbe trsov? Zaščitite s pripravki na osnovi bakra

Na površinah z uničenim pridelkom in poškodbami trsov zaščitite vinograde s pripravki na osnovi bakra, pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

(09:15) Prekuhavanje pitne vode na vodovodu Skrovnik v občini Sevnica

Iz Komunale Sevnica so sporočili, da je voda iz javnega vodovoda Skrovniki zaradi povišane motnosti od 31. avgusta 2020 neprimerna za pitje. > VEČ

31. AVGUST 2020

(15:11) Vsi videozapisi na enem mestu

Na enem mestu smo združili vse videozapise, povezane in objavljene z nedeljsko točo na območju sevniške in radeške občine. > VEČ

(15:05) SEVNICA: "Na terenu je še vedno okrog 50 članov gasilskih društev"

Škoda? "Blizu 50 gospodinjstev na preko 100 objektih"

Na Občini Sevnica pravijo, da je na terenu še vedno okrog 50 članov gasilskih društev v okviru Gasilske zveze Sevnica, ki intenzivno nadaljujejo z odpravljanjem posledic včerajšnjega neurja, vključene so tudi službe rednega vzdrževanja.

Škoda? "Krepko bo presegla milijon evrov"

Po terenskem ogledu občinske komisije so ocenili, da je škodo utrpelo blizu 50 gospodinjstev na preko 100 objektih. "Prva, groba ocena škode na javnih in zasebnih objektih, na infrastrukturi in na kmetijskih površinah, bo krepko presegla milijon evrov. Natančnejša ocena bo podana v naslednjih dneh," pravijo na Občini Sevnica. Izdaja sklepa o posamičnem popisu škode je v pristojnosti Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

(14:12) Neurje s točo na območju občine Radeče

V ponedeljkovem jutru smo se zapeljali po ovinkih v občini Radeče. Oskubljeni vinogradi, preluknjani rastlinjaki in ošiljena drevesa, za povrh vsega pa še traktor s plugom. In na koledarju 31. avgust. To so prizori iz neurja, ki je zadnjo avgustovsko nedeljo v Radečah povzročilo veliko škode. To sicer pristojne službe še popisujejo, že zdaj pa je jasno, da bo precejšnja. Ne samo na hišah in gospodarskih poslopjih, temveč tudi na njivah, vrtovih in v vinogradih.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(13:49) Poškodovanih je prek 85 objektov, tudi šola in tri cerkve

Ocvirk za ePosavje: "Ocene škode še nimamo"

Šentjanž, Brunk, Loka pri Zidanem Mostu, Šmarčna, Breg, Razbor, Račica

O stanju v občini smo povprašali sevniškega in radeškega župana. Na območju sevniške občine je na desnem bregu največ težav na območju Šentjanža in Brunka, na levem bregu pa na območju Krajevne skupnosti Loka pri Zidanem na Loki, v Šmarčni, na Bregu, Razborju in Račici.

"Škoda je res velika, zagotovo bo šla prek milijon evrov"

 "V teh krajih je poškodovanih prek 85 objektov različnih kategorij, vmes tudi šola, tri cerkve in na tem področju je že včeraj stekla izredno široka akcija," je dan po neurju za ePosavje.com povedal sevniški župan Srečko Ocvirk. O oceni škode pravi, da te še nimajo. "Škoda je res velika, popisne komisije ocenjujejo škodo in beležijo. Zagotovo bo šla prek milijon evrov."

Režun za ePosavje: "Težko je danes biti vesel"

"Računamo, da je razkritih nekje 50 hiš, poškodovanih okoli 500 avtomobilov"

Pogovarjali smo se tudi z radeškim županom Tomažem Režunom. Kot pravi, je danes težko biti vesel. "Zadovoljen sem, da smo vsi preživeli in da nihče ni resno poškodovan. Neurje je naredilo veliko razdejanje, hiteli smo, da pred dežjem rešimo imetje ljudi in stanovanjske objekte. Gasilci so imeli približno 25 intervencij in računam, da je nekje 50 hiš razkritih. Ocenjujemo, da je poškodovanih okoli 500 avtomobilov.

In koliko gasilcev je sodelovalo v intervencijah?

"V nedeljo in danes je prisotnih okoli 80 gasilcev iz štirih gasilskih društev, pomagali pa so tudi gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Zidani Most," dodaja Režun.

(13:46) Bili smo na Bregu in Razborju

Na Bregu in Razborju, kjer je nedeljska toča povzročila veliko škode, smo se v ponedeljkovem dopoldnevu pogovarjali z gospo Silvo in Marjanom. "V 10 minutah se je potemnilo," je povedala sogovornica. > VEČ

(12:57) V Posavju je začelo deževati

V Posavju je pred dobre pol ure začelo deževati, napovedano deževje se bo umirilo v noči na torek, do takrat pa lahko po zagonu modela Aladin v manj kot 24 urah pade več kot 50 mm dežja. Sevničani in Radečani lahko le zrejo v nebo in upajo, da bo padavin čim manj.

(12:54) V Radečah lahko prihaja do motenj v dobavi TV in internetnega signala

V Radečah lahko prihaja do motenj v dobavi televizijskega in internetnega signala na omrežju Ansat. Poškodbe na kabelski infrastrukturi po nedeljskem neurju odpravljajo in prosijo za razumevanje.

(12:53) Pogovarjali smo se s prvim sevniškim gasilcem

Na Bregu pri Sevnici smo se o stanju v občini Sevnica pogovarjali z Gašperjem Janežičem, poveljnikom Gasilske zveze Sevnica. Kakšno je stanje na terenu? "Stanje po neurju se še ne normalizira. Imamo še kar nekaj objektov za pokriti, večinoma so to gospodarski objekti in še nekaj hiš. Včeraj smo se večinoma osredotočili na zaščitno streh stanovanjskih hiš, nekaj s folijami, nekaj pa tudi s strešniki," je povedal sogovornik. > VEČ

(12:19) Pot z Lisce v nedeljskem neurju

V zgornjem videozapisu, ki nam ga je posredoval bralec Darko, je bila pot z Lisce v nedeljskem neurju podobna vožnji po travnikih. Veliko listja, podrta drevesa in sledi toče.

(10:30) Urnebes!

Nevihta s točo je od Šmarčne do Radeč pustila pravo razdejanje. Ponedeljkovi prizori so žalostni - uničena polja koruza, naluknjane fasade, počena vetrobranska stekla in odpihnjeni vinogradi. Glavna cesta Radeče - Sevnica je bila v Hotemežu dlje časa zaprta, gasilci in vzdrževalci cest so podrta drevesa odstranjevali dobre štiri ure.

Fotogalerija (Foto: bralke in bralci ePosavje.com):

(09:21) V občini Sevnica je poškodovanih več kot 100 objektov

Podatke o škodi še zbirajo

Na Občini Sevnica pravijo, da je zaščita 11 objektov še v teku. Ob tem pričakujejo, da je poškodovanih več kot 100 objektov, vsi pa škode še niso javili. Podatki o škodi se še zbirajo.

Občinska komisija bo opravila ogled škode

"Pregled na terenu bo opravila občinska komisija za popis škode tako na objektih in infrastrukturi kot za področje kmetijstva. Od nedelje je aktiviran štab CZ Občine Sevnica v ožjem sestavu, z namenom nudenja pomoči na terenu in zagotavljanja tehnične podpore za operativno delo gasilcev," dodajajo v sporočilu.

(09:18) Kaj pravijo hidrologi?

Stanje

Reka Drava ohranja ustaljen pretok na vtoku v Slovenijo, prav tako je njen pretok ustaljen v spodnjem toku, dolvodno od jezu Markovci. Drava se razlivana izpostavljenih mestih. Drugod po državi reke povečini upadajo, naraščata le Ljubljanica in Sava. Reke v severozahodni Sloveniji in Mura imajo velikovodnatost, v večjem delu države je vodnatost rek srednja, na jugu mala.

Napoved

Danes bo pretok Drave še ustaljen, predvidoma jutri popoldan pa se bo začel zmanjševati. Danes popoldan in v noči na torek bodo reke po državiponovno naraščale. V vzhodni in severovzhodni Sloveniji bodo posamezne reke dosegle velike pretoke, v večjem delu države pa bodo pretoki rek ostali srednji. V sredo bo velika večina rek upadala, naraščale pa bodo še reke s povirji na notranjskem in dolenjskem krasu ter Sava in Mura.

Vir: ARSO

(07:58) Poškodovane strehe in podrtih več dreves

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice pravijo, da je okoli 16. ure občino Sevnica zajelo močno neurje z vetrom in točo. V neurju je bilo poškodovanih 83 stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih več dreves. Posredovali so dežurni delavci cestnega in komunalnega podjetja ter gasilci PGD Sevnica, Loka, Breg, Boštanj, Studenec, Primož, Tržišče, Krmelj, Šentjanž, Trnovec,Telče, Veliki Cirnik, Zabukovje, Blanca, ki so odstranili podrta drevesa ter prekrili strehe objektov.

30. AVGUST 2020

Fotogalerija (Foto: bralci ePosavje.com in Občina Sevnica):

(21:00) V Zidanem Mostu poplavilo hišo

Na območju Jurkloštra brez elektrike

V popoldanskem neurju je v Zidanem Mostu poplavilo hišo, na območju občine Laško pa je na ceste podrtih večje število dreves. Močan veter je poškodoval strehe na hišah in gospodarskih objektih. Podrto drevesa in močan veter je poškodoval elektro daljnovod, od 20.29 so brez električne energije prebivalci na območju Jurkloštra. Vzdrževalci Elektro Celje odpravljajo poškodbe na daljnovodu.

Pet gasilskih društev v akciji

V neurju so posredovali gasilci PGD Laško, Jurklošter, Zidani Most, Sedraž in Vrh nad Laškim, gasilci PGD Šentrupert so bili v pripravljenosti.

(20:59) V aktivnosti vključenih 160 gasilcev, 83 objektov že začasno zaščitenih

 V sevniški občini je v odpravo aktivnosti posledic nedeljskega neurja vključenih 160 gasilcev iz 14 gasilskih društev, 83 stanovanjskih in gospodarskih objektov je začasno že zaščitenih.

(20:55) Nevihtna celica, ki je v radeško in sevniško občino prinesla točo

(20:07) Vremensko dogajanje se umirja

Vremensko dogajanje se je zadnji uri umirilo, trenutno je za Posavje še zanimiva nevihta celica, ki se je skuhala v Gorskem Kotarju in bo prek Kočevja pot nadaljevala proti severovzhodu.

(20:02) V radeški občini na delu gasilci Gasilske zveze Radeče

"Okoli 16. ure je širše območje občine Radeče zajelo močno neurje z vetrom, ki podrlo več dreves in odkrilo več streh stanovanjskih in gospodarskih objektov. Posledice odpravljajo gasilci Gasilske zveze Radeče," pravijo na Regijskem centru za obveščanje Celje.

(18:38) V sevniški občini razbite in preluknjane strehe

Med 17. in 18. uro so sicer na številki 112 prejeli 23 klicev. Zaenkrat o preluknjanih in razbitih strehah v sevniški občini poročajo iz Radeža, Razborja in Srednika, težave so tudi v Leskovcu pri Podborštu. Na Loki pri Zidanem Mostu je razkrilo del strehe na stavbi osnovne šole.

(18:35) Kdaj se bo vremensko dogajanje umirilo?

"V prvem delu noči še možna krajevna neurja"

Kot pravijo dežurni na Agenciji Republike Slovenije za okolje, bodo v prvem delu noči po Sloveniji še možna kakšna krajevna neurja. "Umiritev pričakujemo v drugem delu noči na ponedeljek," dodajajo v izrednem biltenu.

(17:56) Kar 120 klicev na 112

Od 16. do 17. ure so na Regijskem centru za obveščanje Brežice prejeli 120 klicev. Kot lahko razberemo iz sistema statklic, so bili na delu trije operaterji.

(17:54) Ni še konca nevihtnega dogajanja

Na območju sevniške občine razkritih več deset streh

Na obrobju Kvarnerja se še vedno prožijo nevihte, konec nevihtnega dogajanja še ni blizu. Medtem na servisu 112 poročajo, da je v popoldanskih urah je občino Sevnica zajelo močno neurje z vetrom in točo. Veter in toča sta razkrila več deset streh na objektih v več naseljih.

(17:16) Celice se še vedno prožijo

Nevihtne celice se prožijo v zaledju Istre in na območju Snežnika, nato pa potujejo v smeri proti notranjosti države.

(16:50) Na Bregu se je oglasila sirena

Znak za neposredno nevarnost

Pri odpravljanju posledic neurja v delu sevniške občine so z Regijskega centra za obveščanje Brežice aktivirali tudi gasilce Prostovoljnega gasilskega društva Breg. Za njihovo aktiviranje so vklopili sistem javnega alarmiranja z znakom za neposredno nevarnost.

(16:45) Supercelica je že pri Murski Soboti

Supercelična nevihta, ki je nekaj po 15.30 uri nastala pri Ilirski Bistrici in se je kasneje razvila nad območjem radeške in sevniške občine, je že prešla Ptuj in je v času nastanka tega zapisa pred Mursko Soboto.

(16:40) Nevihtna celica je nastala tudi okoli Bistrice ob Sotli

Okrog 16.30 ure je nevihtna celica nastala tudi okoli Bistrice ob Sotli, pomika se naprej proti Podčetrtku in v smeri Rogatca.

(16:36) Na Loki pri Zidanem Mostu toča v velikosti golf žogic

Na Loki pri Zidanem Mostu je popoldne padala toča v velikosti golf žogic. Kot nam je sporočila bralka Barbara, je toča razdejala dobršen del dvorišča in naredila škodo na vrtovih. In žal ne samo to, kroglice toče so posledice pustile tudi na fasadi hiše.

Loka pri Zidanem Mostu, 30. avgust 2020

 

(16:32) S severozahodnikom ohladitev za skoraj 4°C

Na eni izmed vremenskih postaj v krški občini se je s prihodom severnozahodnika v 15 minutah iz 27,4°C ohladilo na 23,9°C, najmočnejši zabeležen sunek je bil 37 km/h.

(16:27) Na 112 zaenkrat odprtih šest intervencij

V sevniški občini so prijave o vetrolomu zabeležili na levem bregu reke Save med Bregom in Orehovim ter v okolici Šentjanža in Velikega Cirnika.

(16:24) V krški občini se je dvignil severni veter

Ob 15. uri so na avtomatski meteorološki postaji Krško izmerili 30,5°C ob rahlem jugozahodnem vetru. Uro pozneje je bilo še 29,9°C, okrog 16. ure in 15 minut pa je tudi v krški občini veter obrnil na severno smer.

(16:14) Toča tudi na Jagnjenici v občini Radeče

Kot nam je sporočil bralec Boštjan, so točo imeli tudi na Jagnjenici v občini Radeče. Tam je nekaj časa padala tudi do 3 cm debela toča.

Toča na Jagnjenici

(16:08) Supercelica čez Posavje, toča na Lisci

Okrog 16. ure je območje sevniške občine prešla supercelična nevihta, ki je na svoji poti proti severovzhodu pustila tudi več podrtih dreves. Med drugim so na Lisci imeli tudi točo.

Nevihta, Sevnica, 30. avgust 2020

Kako je pri vas? Ste naredili kakšno zanimivo fotografijo ali videoposnetek?

Fotografije ali videozapise nam lahko pošljete na info@eposavje.com, v komentar na FB strani ePosavje.com ali prek zasebnega sporočila na Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

29. AVGUST 2020

V nedeljo možna krajevna neurja, v ponedeljek več dežja

Za celotno Slovenijo izdana oranžna stopnja opozorila

KRŠKO Kot pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje, bodo v nedeljo čez dan po Sloveniji ob prehodu vremenske fronte možna krajevna neurja. Vremenoslovci opozarjajo pred lokalno močnejšimi nalivi s točo, močnejšim pišem vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave.

Začelo se bo na zahodu, nato se bo premaknilo proti vzhodu

V nedeljo se bo sprva začelo dogajati na zahodu, nato pa se bodo nevihte premikale proti vzhodu. Popoldne bo v naših krajih prehodno zapihal okrepljen jugozahodni veter, v precej nestabilnem ozračju bodo zelo verjetni vetrolomi, močni nalivi in tudi toča.

Kaj pravijo hidrologi?

V nedeljo bodo reke naraščale po vsej državi, možno pa je tudi hitro naraščanje manjših vodotokov in hudournikov, na zahodu bo večina rek dosegla velike pretoke. V ponedeljek dopoldne se bodo pretoki rek prehodno zmanjševali, popoldne in zvečer pa bodo reke začele ponovno naraščati.

(ARSO, bš, eP)

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam